Werking UVC-filter

In een UVC-filter wordt het vijverwater langs een ultraviolette lamp geleid. De straling van deze lamp doodt de zweefalgen in het water, waardoor de vijver helder blijft. Zweefalgen zijn namelijk de veroorzakers van groen en troebel vijverwater. UVC-filters zijn soms geïntegreerd in een biologisch filter, maar kunnen ook los geplaatst worden bij de vijver. Er is altijd een vijverpomp nodig om het vijverwater door het filter te pompen.

UVC-filter vijver
Schematische werking van een UVC-filter voor de vijver. Water uit de vijver (pijl linksboven) stroomt in het filter langs een ultraviolette lamp (UV-lamp). De straling van deze lamp doodt de zweefalgen in het vijverwater. Vervolgens stroomt het water weer terug naar de vijver (pijl rechtsonder).

Noodzaak UVC-filter vijver

Wanneer een vijver op een goede manier is aangelegd en ingericht, zullen de zuurstofplanten het water in de vijver helder houden. In een dergelijke vijver is een UVC-filter dan ook niet nodig. Toch zijn er veel situaties waarin het niet goed lukt om de vijver op een natuurlijke manier helder te houden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een groot aantal vissen in de vijver, of door zuurstofplanten die niet goed willen groeien. In zulke gevallen kan een UVC-filter een goed hulpmiddel zijn om de vijver toch helder te krijgen.

Elke vijver kan last krijgen van troebel water als gevolg van zweefalgen. Meestal is het niet noodzakelijk om dan direct een UVC-filter te plaatsen. In de meeste gevallen volstaat behandeling van de vijver met een anti-zweefalgmiddel. Pas als deze behandeling geen of te weinig resultaat geeft, kan een UVC-filter aangeschaft worden.

Capaciteit UVC-filter

De capaciteit van een UVC-filter wordt uitgedrukt met een wattage. Dit geeft de kracht van de UVC-lamp aan. Bij de specificaties van het filter staat altijd vermeld voor welke vijverinhoud het filter geschikt is.

Zweefalg: groen water in vijver
Wanneer het vijverwater eruit ziet zoals op de foto, heeft de vijver last van zweefalgen. Hierdoor wordt veel van wat zich onder water afspeelt, onttrokken aan het oog. Door bij de vijver een UVC-filter te plaatsen, kan het vijverwater weer helder gemaakt worden.

Installatie en onderhoud UVC-filter

Een UVC-filter wordt buiten de vijver geplaatst, bijvoorbeeld op of achter de vijverrand. Een vijverpomp pompt het vijverwater door een slang naar het filter, waar het de UVC-lamp passeert. Hierbij worden de zweefalgen in het water gedood. Het water stroomt vervolgens door een uitstroomslang terug naar de vijver.

Het onderhoud aan een UVC-filter is beperkt. Eens per maand moet gecontroleerd worden of het glazen omhulsel waarin de lamp zit schoongemaakt moet worden. Als er aanslag op dit omhulsel komt, werkt de lamp minder goed.

De levensduur van de UVC-lamp in het filter is ongeveer één groeiseizoen. De lamp geeft daarna nog wel licht, maar de hoeveelheid UVC-straling is sterk verminderd. De lamp kan daarom het beste aan het begin van elk groeiseizoen vervangen worden.

Inschakelen van een UVC-filter heeft alleen effect tijdens het groeiseizoen. In de koude periode zullen zweefalgen namelijk niet of nauwelijks groeien in de vijver en heeft de lamp dus weinig effect. Anders dan een biologisch filter hoeft een UVC-filter niet 24 uur per dag aan te staan. Met een tijdschakelaar kan de werkingsduur geregeld worden. Deze kan zodanig gekozen worden, dat de vijver met een zo laag mogelijk aantal branduren toch helder blijft.

UVC-filter vijver
UVC-filters zijn in verschillende wattages verkrijgbaar. De inhoud van de vijver bepaalt het benodigde wattage.

Koivijvers

Een koivijver wordt meestal standaard voorzien van een UVC-filter. Reden is, dat het in een koivijver lastig is om zuurstofplanten te laten groeien. De koikarpers zullen deze planten meestal al snel opeten. Om de vijver toch helder te krijgen, is een UVC-filter dan een goede optie.