Materieel voor de vijver: pomp en filter

Vijverpomp en vijverfilter

In de meest simpele vorm is een vijver een bak gevuld met water. In veel gevallen is het echter nodig de vijver te voorzien van een pomp en een filter. Een vijverpomp zorgt voor watercirculatie en kan water naar bijvoorbeeld het vijverfilter pompen. Dit filter zorgt op zijn beurt weer voor voldoende bacteriegroei in de vijver en een versnelde afbraak van allerlei biologisch afval.
In dit gedeelte van de website kijken we naar vijverpompen en filters (biologische filters en UVC-filters). Hoe is de werking, wat is het nut en wat is wel en niet nodig voor een heldere vijver?

vijvermaterieel: pomp en filter

Voorbeeld hoe een vijverpomp en biologisch filter geplaatst kunnen worden. De vijverpomp staat op de bodem van de vijver en pompt het water naar het biologisch filter. Vanuit dit filter loopt het via een waterval weer terug in de vijver.

Vijverpomp

Een vijverpomp zorgt ervoor dat water in of rondom de vijver verplaatst kan worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om een filter van water te voorzien of een waterval te laten stromen. Over het algemeen geldt, dat een vijver met water-circulatie gezonder en helderder is.

De capaciteit van een vijverpomp moet afgestemd worden op de vijverinhoud. Daarnaast moet rekening gehouden worden met het wel of niet aanwezig zijn van een vijver-filter, waterval, beekloop enzovoort.

Op de pagina Vijverpompen leest u meer over de keuze van een goede pomp.

Biologisch filter

Een biologisch vijverfilter bestaat uit een bak, waarin poreus filter-materiaal is opgenomen zoals schuimrubber of lavastenen. Een vijverpomp pompt het vijverwater door deze bak. Allerhande afvaldeeltjes uit de vijver blijven achter in het filter-materiaal. Hierdoor zullen er bacteriën gaan groeien in het filter-materiaal. Deze bacteriën produceren koolzuur (CO2), dat weer opgenomen wordt door het langs-stromende vijverwater.
Een biologisch filter heeft dus twee functies: het uit het water filteren van kleine afvaldeeltjes en het huisvesten van een bacterie-kolonie voor de vijver.

Op de pagina biologische filters leest u meer over de werking en installatie van een biologisch vijverfilter.

biologisch filter vijver

Biologisch vijverfilter met filter-materiaal. In het filter-materiaal groeit de bacterie-kolonie die de vijver van koolzuur (CO2) voorziet. Op dit filter is aan de rechterzijkant een UVC-lamp gemonteerd (zie hieronder).

UVC-filter

Een UVC-filter, ook wel aangeduid als een UV-filter of UV-lamp, werkt compleet anders dan een biologisch filter. In een UVC-filter wordt het vijverwater langs een speciale lamp geleid, die UV-licht afgeeft. Dit licht doodt de zweefalgen in het water, waardoor de vijver helder blijft.
UVC-filters zijn vooral bedoeld voor vijvers die niet op een natuurlijke wijze helder kunnen blijven.

Op de pagina UVC-filters leest u meer over de werking en installatie van een UVC-vijverfilter.

UVC-filter met UVC-lamp

In een UVC-filter (UV-filter, UV-lamp) wordt het vijverwater langs een speciale lamp geleid. De UV-straling van deze lamp doodt de zweefalgen in het vijverwater.