Formele vijver – strakke vijver

Een formele of strakke vijver is een vijver waarbij de overgang van water naar land een duidelijke scheiding kent. Dit is bijvoorbeeld een gemetseld muurtje of een natuurstenen vijverrand. Een formele vijver is ook het vijvertype dat het meest voorkomt in Nederland en België. Reden hiervan is, dat een formele vijver zich beter in een kleinere omheinde tuin laat inpassen dan een natuurlijke vijver.

formele vijver - strakke vijver
Voorbeeld van een formele vijver. Deze vijver heeft een strakke vormgeving. De verhoogde rand is met natuursteen afgewerkt. Door de gekozen vorm en materialen past de vijver goed bij de rest van de tuin.

Rechte vijvervorm

In een strakke vijver komen meestal rechte vormen terug (rechte lijnen en hoeken). Omdat in stadstuinen ook meestal rechte lijnen terugkomen, past een formele vijver goed in dergelijke tuinen. Doordat de vijver dezelfde soort lijnen laat zien als de tuin als geheel, oogt het eindresultaat over het algemeen natuurlijk en rustig.

Ontwerpen en aanleggen van een formele vijver

Het ontwerpen van een formele vijver wijkt niet veel af van het maken van een algemeen vijverontwerp (zie de pagina vijverontwerp). Bijzonder punt van aandacht is echter wel de afwerking van de vijverrand. Klik op de link voor informatie over een vijver aanleggen.

Randafwerking vijver

De rand van de vijver is het meest opvallende deel. Een nette afwerking hiervan bepaalt voor een groot deel het uiteindelijke effect van de vijver. Bij een formele vijver moet de rand bij de aanleg aangebracht worden.

In alle gevallen geldt, dat de vijverrand hoger moet zijn dan de omringende tuin. Dit voorkomt, dat er vervuild water uit de tuin in de vijver kan lopen bij een flinke regenbui.

Een ander belangrijk punt van aandacht bij de randafwerking van de formele vijver is, dat de rand volledig waterpas moet zijn. Zelfs een kleine afwijking zal namelijk direct zichtbaar zijn ten opzichte van het wateroppervlak.

Het beste resultaat wordt doorgaans verkregen door het afwerkmateriaal een klein stukje over de vijver te laten steken. Dit onttrekt namelijk het bovenste randje van de vijverfolie aan het zicht. Hierdoor wordt een overgang verkregen die bestaat uit water – land in plaats van water – folie – land.

strakke vijver met hout afgewerkt
Bij deze vijver is een gecombineerde randafwerking toegepast.Waar de vijver aan het terras grenst is voor een afwerking met een houten vlonder gekozen. Dit materiaalgebruikt loopt door in het bruggetje. De andere zijden van de vijver hebben een stenen afwerking.