Topvijver: alles voor en over de vijver   vijver ontwerpen en aanleggen       Contact  
Aanleg en ontwerp Vijverinrichting vijvermaterieel vijverproblemen vijverproducten
           

ZUURSTOFPLANTEN - WATERPLANTEN: GROEI VERBETEREN

Slechte groei van zuurstofplanten

Voor een heldere vijver is het noodzakelijk dat de zuurstofplanten goed groeien. Deze planten nemen de voedingsstoffen op uit het vijverwater, waardoor dit helder blijft. Wanneer de zuurstofplanten niet goed groeien, is dit te zien doordat de bladeren van de planten verslijmen en er plantdelen loslaten van de plant. Ook het ontbreken van een helder groene kleur kan wijzen op verminderde groei van de zuurstofplanten.

Zuurstofplanten groeien slecht

Voorbeeld van een vijver met een slechte groei van zuurstofplanten. De planten verslijmen, plantdelen laten los en het water in de vijver wordt minder helder.

Groeiende zuurstofplanten zijn een onmisbare schakel in de biologische kringloop van een vijver. Wanneer de zuurstofplanten onvoldoende groeien, zal de vijver allerhande andere problemen gaan krijgen.

Meest voorkomende oorzaak van slechte plantengroei in de vijver is een teruggelopen waterhardheid. Het vijverwater bevat te weinig voedingszouten voor de waterplanten.

Gevolgen slechte groei zuurstofplanten

Wanneer de zuurstofplanten in de vijver niet meer goed groeien, zullen zij ook niet meer alle voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen. Het gevolg is dat er voedingsstoffen achterblijven, die zullen leiden tot alggroei in de vijver. Dit kunnen draadalgen zijn, maar meestal zullen zweefalgen de kop opsteken. De vijver wordt dan groen en troebel en de zuurstofplanten groeien helemaal niet meer. De biologische kringloop in de vijver is in deze situatie volledig verstoord.

Oorzaak slechte groei zuurstofplanten

Zuurstofplanten hebben voor hun groei koolzuur (Co2) en voedingszouten (mineralen) nodig. Koolzuur wordt geproduceerd door de bacteriën in de vijver. De hoeveelheid mineralen in de vijver loopt echter geleidelijk terug, omdat invallend regenwater erg zacht is (geen mineralen bevat). Slechte groei van zuurstofplanten in de vijver wordt dan ook meestal veroorzaakt door een te lage waterhardheid. Na verloop van tijd bevat het vijverwater simpelweg te weinig voedingszouten voor de zuurstofplanten. Ook nieuwe vijvers die gevuld zijn met te zacht leidingwater of regenwater kunnen last hebben van dit probleem.

Heldere vijver door zuurstofplanten

In deze vijver groeien de zuurstofplanten uitstekend. Het water van deze vijver heeft een goede waterhardheid: het bevat voldoende mineralen (voedingszouten) voor de groei van zuurstofplanten.

Doordat de zuurstofplanten goed groeien, is het water in deze vijver kraakhelder. De vijverbodem is moeiteloos zichtbaar.

 

Aanpak slechte plantengroei in de vijver

Slechte groei van zuurstofplanten kan het beste aangepakt worden door de waterhardheid van de vijver te verhogen. Hierbij worden er extra mineralen (voedingszouten) aan het vijverwater toegevoegd, waardoor de zuurstofplanten wee genoeg voedingsstoffen beschikbaar hebben.

Geschikte middelen om de waterhardheid te verhogen zijn Mineral Clay, GH-Extra en KH-Extra. Mineral Clay is een product dat langzaam maar langdurig werkt. GH-Extra en KH-Extra zijn producten die de waterhardheid direct verhogen maar eerder uitgewerkt zijn.

Behalve de waterhardheid verhogen verbetert de plantengroei in de vijver ook door de bacteriegroei te stimuleren. Dit kan gebeuren door een biologisch filter bij de vijver te plaatsen, bodemsubstraat aan te brengen of de vijver te behandelen met een bacteriestarter.

Mineral Clay verbetert groei van zuurstofplantenGH-Extra verhoogt de GH-waarde van de vijverKH-Extra verhoogt de KH-waarde van het vijverwater

Producten waarmee de waterhardheid van de vijver verhoogd kan worden. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een goede plantengroei in de vijver.

(verkrijgbaar in webshop)

 

Vijverproblemen oplossen: alle pagina's in dit hoofdstuk

 

 

 
Hoofdstuk: vijverproblemen

 

Bekijk ook de andere pagina's in dit hoofdstuk:

 

 

Draadalgen bestrijden

In veel vijvers komt wel eens draadalg....

Draadalgen vijver

 

 

Zweefalgen bestrijden

Wanneer een vijver last heeft van zweefalgen, wordt het water troebel en.......

Zweefalgen

 

 

Slechte plantengroei

Voor een heldere vijver is het noodzakelijk dat de zuurstofplanten goed groeien. Deze planten....

Slechte groei zuurstofplanten

 

 

Groen vijverwater helder maken

Wanneer een vijver last heeft van zweefalgen, wordt het water troebel en.......

Zweefalgen

 


Hoofdstuk: vijverproblemen

 

Bekijk ook de andere pagina's in dit hoofdstuk:

 

Draadalgen bestrijden

In veel vijvers komt wel eens draadalg....

Draadalgen vijver

 

 

Zweefalgen bestrijden

Wanneer een vijver last heeft van zweefalgen, wordt het water troebel en.......

Zweefalgen

 

 
Producten
 

Mineral Clay

Mineral Clay: verbter hardheidheid vijver

 

 

GH-Extra

GH-Extra verbetert de GH-waarde van de vijver

 

 

KH-Extra

KH-Extra verbetert de KH-waarde van de vijver

 


Producten die bij deze pagina horen:
 

Mineral Clay

Mineral Clay: verbter hardheidheid vijver

 

 

GH-Extra

GH-Extra verbetert de GH-waarde van de vijver

 

 

KH-Extra

KH-Extra verbetert de KH-waarde van de vijver

 


Testset GH-KH-PH

Testset GH-KH-PH voor de vijver